Vőfély

“Jó kedvet derítni, vígan mulatozni, a vőlegényháznak díszére is lenni”

Szeretnétek egy valódi Hungarikumot az esküvőtökre? Különlegessé tennétek egy olyan személlyel, aki a magyarságot, a magyar hagyományokat megőrizve, mind ezt fiatalosan képviselve jelen lenne az esküvőtökön? Akkor Ti engem kerestek, A VŐFÉLYT keresitek.

Számomra nagyon fontos, hogy a magyar hagyományokat megőrizve átadjam eme szakma szépségét a fiataloknak, és az érintett közönségnek. Amennyiben vőfélyként szeretnéd, hogy megjelenjek az esküvőn, számíthatsz a zsinóros ingre, a csizmanadrágra, kalapra, vőfély botra, és a bocskai mellényre, csizmára. Verseim és játékaim már elegánsak, a mai korba illőek, mindenki számára megfelelőek.

 

 

Ki a vőfély?

A vőfély történelmi áttekintése:

„A középkori mulattatók a 16 – 18. sz.- i énekes szolgák, szolgadiákok újkori népi megfelelője. Egyéb elnevezései: nagyvőfély, kisvőfély, vőfély, vőfél, vőfény, vőfér, vőfi, dorozsba, de találkozhatunk a szakmában hölgyekkel is, őket nőfélynek hívjuk. Az első magyarul írott könyvben már említést tesznek rólunk. A nagyvőfély – kisvőfély – vőfély kialakulásáról szívesen mesélek.

Kit nevezünk ma vőfélynek, ki a vőfély?

Öltözete, megjelenése: népies öltözet, csizma, csizmanadrág, népies ing, fehér vagy akár mintás is, mellény, kalap, és kelléke a fokos, vagy a vőfély bot.

Beszéd stílusa: alap esetben népi rigmusokat, szófordulatokat használ, kisebb tréfás verseket is mondhat. Természetesen az est folyamán pohárköszöntőt, és persze a fogásokhoz, tortához, külön – külön versikéket mond.

Feladatköre, szerepe: A napot minden esetben forgatókönyvbe foglalja, a szolgáltatók munkáját össze fogja, szükség szerint irányítja. A teljes napot levezeti, a vendégvárásoktól, kikérések és a búcsúztatóktól kezdve az ebéd, és vacsora konferálásáig, a menyasszony, vagy menyecske tánc végéig. A lakodalom alatt szükség és igény szerint egy – két lakodalmas játékot is levezet. A násznépet koordinálja, irányítja, a történésekről tájékoztatja, és gondoskodik a jó hangulatról. Szinte minden esetben fel kért személy szokott lenni.

Főoldal