Ceremóniamester

“Jó kedvet derítni, vígan mulatozni, a vőlegényháznak díszére is lenni”

Ceremóniamesterként hogyan és miben tudok a segítségetekre lenni?!

Lakodalmas szokásainkban a Ceremóniamesterség a 90 es évek végén és a 2000-es évek elején alakult ki. Igény volt egy picit másra, a népies öltözet és a vőfélybot, versek elhagyására. Ám mégis kell valaki, aki összefogja, irányítja a napot, és figyeli a pár rezdüléseit. Egy olyan ember, aki akár lehet egy távoli másod unokatestvér vagy egy közeli barát is. Ebben részben azt szeretném nektek bemutatni, hogy tőlem mire számíthattok, amennyiben ceremóniamesterként, szakmai szlengként emlegetve CM-ként engem kértek fel az esküvőtök levezetésére. 

Sokan azt gondolják, hogy ő csak aznap oda jön, egy ember elegáns öltönybe, beszél össze-vissza, eszik-iszik, felveszi a nagy pénzt és ennyi! Elárulom részemről NEM így van! Ez lehet az átlag! Én nem az átlag vagyok!

A közös munka a felkéréstől számítva, – ami a lakodalom kitűzött napja előtti – szinte már egy évvel korábban történik, és kezdődik el. Segítek minden területről megfelelő szolgáltatókat ajánlani, számtalan partnerrel dolgozom együtt, hogy a nagy nap zavartalan legyen. Alap feladata a jó CM-nek a szolgáltatók munkájának össze hangolása, és a segítése, a nagy napon pedig a teljes irányítása. Mindenki számára megnyugtató érzés, ha az esküvőn dolgozó kollégák ismerik egymást, egy össze szokott csapat dolgozik a háttérben.

Megjegyzem, mindenkivel szívesen dolgozom.

A nagy nap közös program tervét, a vázlatát már az esküvő előtt egy bő háromnegyed évvel elkezdjük elkészíteni, hiszen a meghívók is az tájt készülnek, és abba már kell írnunk eseményeket, helyszíneket, időpontokat. Ezzel el is árultam, a nap menetét, forgatókönyvét a több mint 20 éves szakmai tapasztalatomat felhasználva a Ti elképzeléseitek alapján közösen állítjuk össze, melyet Én fogok megküldeni minden szolgáltatónak. A nagy nap előtti héten szakmai zsargonnal – az a Ti hetetek- még egy utolsó teljes mindenre kiterjedő egyeztetés, (mindig van B terv is pl: rossz idő), ezek a megbeszélések általában személyesen történnek.

Nem titok, eddig a pontig minden megegyezik, ha vőfélyként hívtok meg az esküvőtökre. Lásd: Ki vagyok Én, mint vőfély.

Elérkeztünk a nagy naphoz, ahol elegáns öltözetben – vagy a „dresszkód” szerint – jelenek meg. Nem jön velem a vőfély szalagos bot, a kalap, mint másoknál néha láthatjátok, hogy keveri az öltözetet, és öltönyben verssel, a két szolgáltatói terület első különbsége. Nem mindegy, hogy valaki fogász – vagy szájsebész, még ha egyezik is az adott gyógyítási terület!

A kezemben nem fogtok mappát látni, a kommunikációm nem verses, minden helyzethez elegánsan megfelelő, de bőven akad improvizáció is. (elmaradnak a szexuális jellegű – így álljon a menyasszony lába, mint a kanál a tálba stb. versek, sőt anyós pajzán viccek sem lesznek). Saját mikrofont használok, azt csak a köszöntőknél szívesen átadom. A vendégek köszöntésétől, a nap menetrendjének tájékoztatástól kezdve, a lakodalmas menet összeállításban segítek, a szertartásoknál a násznépet irányítom, majd a gratulációban és a fotózásban, csokor-csipke dobásban is segítem a szolgáltatók munkáját. A díszterem elfoglalása után következik a pohárköszöntő, a vacsora felkonferálása, és a nyitó táncra, majd a táncra történő invitálás. Az est további részében is ki veszem a részem, torta vágás, keringők, csillagszórózás, menyasszony vagy újasszony tánc levezetése. A lakodalmak legismertebb játékai is megfordulhatnak az esküvőtökön, de lehet egyéni az általatok kitalált, vagy már korábban látott játék levezetése is. Meg kell jegyeznem, csak is akkor, ha szükséges.

Ceremóniamesterként vagyok jelen, nem a középpontban, de mögöttetek az ifjú pár képviselőjeként, és támaszaként állok. A Ti esküvőtökön is ott a helyem! Várom e-mailed, telefonhívásod, egyeztessük le a napotokat.

Sok boldogságot!

A teljes szöveg saját, annak felhasználása, bármilyen megjelenítése engedélyhez kötött!